
Internasjonalt arbeid var et annet sentralt arbeidsområde. Palma kom til DMMH med erfaringer fra lang praksis som førskolelærer/styrer i barnehage og i daghjem/skole for barn og unge med utviklingshemming, samt logopedisk arbeid. I tiden 1989 – 1991 arbeidet hun for Kirkens Nødhjelp som koordinator for barnehagelærerutdanningen ved Mindolo Ekumenical Foundation, Kitwe, Zambia.
- Oppholdene i Afrika har lært meg hvor heldige vi er her i Norge, forteller hun. - Ting vi tar for gitt, som skrivepapir, finnes knapt. I Norge stiller vi krav til voksentetthet og areal til barnehagene, i Afrika kan det være 50 - 100 barn i en barnehage, og svært få voksne. Det tvinger oss til å leve på en helt annen måte. Studentene fra DMMH som er i praksis i afrikanske land sier erfaringene de får er viktige å ta med seg videre i livet.
Etter at hun ble pensjonist har hun hatt flere oppdrag som konsulent og foreleser ved colleger som gir barnehagelærerutdanning i forskjellige afrikanske land. Palma har publisert kompendier og artikler i tidsskrifter og bøker om ulike spesialpedagogiske temaer og om barnehagelærerutdanning og barnehagevirksomhet i Afrika.
Det siste året har hun brukt mye tid på revideringen av boka. «En barnehage for alle. Spesialpedagogikk i barnehagelærerutdanningen», en bok hun begynte å jobbe med da hun ble pensjonist i 2000. Den første utgaven kom ut i 2002, og en revidert utgave i 2007. De fleste av bidragsyterne både i første og senere utgaver er tilknyttet DMMH. Palma er redaktør for boka, og har skrevet 6 av de 15 kapitlene. Den reviderte utgaven inneholder et nyskrevet kapittel om barns medbestemmelse, skrevet av Karianne Franck (DMMH) og Vibeke Glaser. I tillegg er alle kapitlene grundig revidert med tanke på lover og regelverk, nyere forskning og litteratur.
Palma Sjøvik er aktiv på flere fronter. I de siste 15 årene har hun vært frivillig medarbeider som telefonvakt i Kirkens SOS. I menigheten sin er hun leder for misjonsutvalget som støtter et misjonsprosjekt i Vorehe på Madagaskar. Vorehe er en avsidesliggende landsby, og Mikeafolket, øyas fattige urbefolkning, er målgruppe for prosjektet. Palma og hennes medhjelpere skaffer penger til blant annet drift av skoler i landsbyen ved å selge lys laget av lysstumper fra Knausen lysstøperi.
- Jeg trives med å være aktiv, sier hun og haster videre for å treffe de andre DMMH-pensjonistene. Også flere av dagens ansatte hadde funnet vegen til Stua for å treffe sine gamle kolleger. I tillegg til en hyggelig lunsj ble det også tid til en omvisning i DMMHs flotte nybygg.
Les mer om En barnehage for alle

Elin Alvestrand var rektor da mange dagens pensjonister var ansatt på DMMH.

